TOP Közlekedés - A projektről

Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen

Zirc város központi szerepet tölt be a Zirci járás közlekedésében, illetve mindennapi feladatiban. A 82-es számú főút, valamint az alsóbbrendű utak közvetlenül a járásszékhellyel kötik össze a többi települést, így nagy átmenő forgalma van mind a közösségi közlekedés, mind pedig a személyautós közlekedés révén. Emellett az utóbbi időszakban fokozatosan nő a kerékpárral közlekedők száma is.

A közlekedési rendszert fejlesztő komplex projekt legnagyobb elemeként a város központi belterületét Kardosrét városrésszel összekötő kerékpárút építése történik meg, mely – kapcsolódva a meglévő kerékpárúthoz - lehetőséget biztosít a településrész lakossága részére, hogy munkába, illetve ügyeiket intézni biztonságosan ezen keresztül közlekedhessenek.

A projekt ezen túl két fontos, régóta várt beruházást is megvalósít. Egyrészről, a vasútállomás mellett lévő buszpályaudvaron megépül a kiszolgáló épület, ahol a kerékpárosok számára is nyújtunk majd szolgáltatásokat, másrészt pedig az Alkotmány utca déli (82-es főúthoz kapcsolódó) szakaszának bővítése révén a torlódások jelentősen csökkenni fognak.

Továbbá a Deák Ferenc utcai, temetőnél lévő buszöböl is kiépítésre kerül.

A projekthez kapcsolódóan 2023. I. félévben kerékpáros közlekedést népszerűsítő, szemléletformáló programsorozat is megvalósul.

 

Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-15-VE1-2016-00018

Kedvezményezett neve: Zirc Városi Önkormányzat

Támogatás összege: 572 349 561 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Projekt tervezett befejezése: 2023. 05. hónap